15. března 2014

Domácí máslo

Výroba domácího másla je až překvapivě jednoduchá, já pravidelně nedělám, protože zatím pravidelně neodebírám mléko od kravičky. Ale to neznamená, že jde udělat domácí máslo jenom z mléka, respektive ze smetany od kravičky. Dá se i z té kupované, jen to není zrovna levná záležitost. Ale zase pro tu chuť, je to jednou za čas odpustitelné :D 

Suroviny:

Smetana (od kravičky nebo ke šlehání)

Postup:

Šleháme smetanu stejným způsobem, jako bychom z ní chtěli mít šlehačku. Máslo se z ní udělá ve chvíli, kdy tu šlehačku tzv. přešleháme. Vnikne nám tak máslo a podmáslí, které můžeme použít třeba při zadělávání rohlíků nebo chleba. 

domácí máslo


1 komentář:

  1. Dělaly jsme ho s dcerkou, je pravda, že se to finančně neoplatí, ale pro ěti je to obrovský zážitek, že si vyrobily vlastní máslo... navíc neuvěřitelně krásně voní :-) Občas přidáváme bylinky, vytvoříme z másla váleček a pak krájíme vychlazené na kolečka a dáváme na pečené nebo vařené brambory :-)

    OdpovědětVymazat