Suroviny:
hlávka zelí
sůl
kmín
cibule
Postup:
Nejdříve si nakrájíme zelí, buď nožem, struhadlem, já hodila do robota. Nakrájené zelí dáme do mísy, smícháme se solí a kmínem. Na jedno kilo zelí dejte 20-25g soli a 10g kmínu. Přidáme asi 50g nakrájené cibule a necháme dvě hodiny odležet. Zelí po těch dvou hodinách hezky pustí šťávu. Takto připravené zelí natlačíme do čistých (nejlépe vyvařených) zavařovacích sklenic a to tak, aby bylo zelí ponořené v té šťávě. Nedáváme úplně po okraj, protože se zelí bude rozpínat. Sklenice poté zakryjeme potravinovou fólií, zajistíme gumičkou a necháme stát na lince. Během několika hodin (až dní) se potravinová fólie jakoby nafoukne a poté zase splaskne. Jakmile tento proces proběhne, můžeme zelí konzumovat. V této fázi je ale zatím pořád tvrdé. Dáme ho proto do lednice a čím déle ho tam necháte, tím bude měkčí a chuťově lepší. Já měla v lednici už i dva měsíce a je vynikající.
domácí kyselé zelí

Žádné komentáře:
Okomentovat