15. prosince 2013

Nehnětená Šumava podle Cuketky

Pro mně bezkonkurenčně nejlepší a pokud s pečením teprve začínáte, tak také nejsnadnější a nejméně pracný chleba, jaký jsem kdy dělala a že jsem jich už dělala spousty. Je to recept od Cuketky, který jsem si poupravila podle našich chutí a také tak, abych mohla péct chleba na plechu a neměla takzvaného "placáka".
A tady je jen jednoduchý postup, pokud s pečením teprve začínáte, určitě si prostudujte také podrobný recept právě od Cuketky

Suroviny:
80g žitného kvásku (viz. recept tady)
300g žitné chlebové mouky
600g pšeničné chlebové mouky
25g soli
10g kmínu
600ml vody

Postup:
Všechny suroviny zamícháme tak, aby nám vznikla hustá hmota a nikde nešla vidět mouka.


Přikryjeme třeba igelitovou taškou (takovou tou tenkou) a necháme přibližně 12 hodin stát na lince při pokojové teplotě. Po dvanácti hodinách těsto krásně vykyne.


Těsto dáme na pomoučený vál a několikrát přeložime (tím ho utáhneme, aby se nerozjíždělo a podle potřeby podsypáváním také zahustíme moukou). Potom už jen těsto stočíme a vložíme do ošatky (pokud nemáte, tak můžete do mísy).


Opět přikryjeme těsto v ošatce igelitovou taškou a necháme asi 2 hodiny vykynout na lince. Můžeme dát kynout také do lednice, kde může být klidně celou noc, chleba má potom o něco lepši chuť a lépe drží tvar na plechu při pečení.

Takto vypadá chleba, který kynul 10 hodin v lednici


Rozpálíme si troubu na 250°C, překlopíme chleba z ošatky na rozpálený plech a ihned dáme do trouby.


Můžeme chleba také různě naříznout a před vložením do trouby orosit (já rosím až asi minutu po vložení). Každá trouba peče jinak proto si vyzkoušejte, co je pro vás to nejlepší. Já peču na plný výkon asi 20 minut a během prvních 10 minut čas od času chleba orosím, aby nepraskal a ještě při pečení dokynul (i tak většinou popraská, ale to není na škodu). Po 20 minutách pečení dávám troubu na nižší teplotu (asi 180°C) a jelikož mi peče trouba hodně zespoda, tak vypínám spodní pečení a chleba zakryji alobalem. Takto peču chleba ještě dalších 25 minut.
Jakmile je chleba upečený, vytáhneme ho z trouby a ihned přendáme nejlépe na mřížku, aby z něj mohla odcházet pára. Po půl hodině už můžete zakrojit patku (málokdy vydržím až do úplného vychladnutí).

A tady je, úžasná nehnětená Šumava v celé své kráse


6 komentářů:

  1. Tak ten vypadá naprosto luxusně :)Vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Juli, během týdne jsem pekla podruhé a je vynikající :-) a hlavně mnohem jednodušší recept na suroviny i na přípravu než jaký jsem dosud měla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni tak to mně opravdu těší. Taky ho máme nejraději :)

      Vymazat
  3. můžu se zeptat.. těch 80g kvásku vezmu rovnou ze skleničky z lednice, žádné rozkvašování předem? mám kvásek týden v lednici, tak nevím jestli ho takto bez rozkvašení můžu použít? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď. Ano, dávám většinou rovnou z ledničky, anebo jen tak půl hodinky předem vytáhnu.

      Vymazat
  4. ...ked nemam žitny kvasok kolko kvasnic mam použit?dakujem

    OdpovědětVymazat