1. října 2013

Sladké rohlíky

Sladké rohlíky nebo také makovky, někdo říká i loupáky, každopádně v naší domácnosti je to pečivo, které můžu dělat několikrát do týdne a stejně se děti budou znovu ptát, jestli ještě máme sladký rohlík. Já osobně miluji pocit, když se do rohlíku poprvé zakousnu, je totiž krásně nadýchaný a nepopsatelně dobrý. Jak taky jinak :-)




Suroviny:
225 ml mléka
20 ml oleje
85 g cukru
5 g soli
1 vejce
500 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
mák


Postup:
Vlažné mléko nalijeme do domácí pekárny, přidáme olej, cukr, sůl, půlku vajíčka (druhou půlku si necháme na pomazání rohlíků), mouku a droždí. Zapneme na program "těsto" a necháme pracovat pekárnu. Pokud pekárnu nevlastníte, stejnou službu odvede také robot anebo vařečka.
Necháme vykynout asi půl hodiny, poté si těsto vyklopíme na vál a umotáme 12 rohlíků, které necháme na plechu s pečícím papírem vykynout. Troubu rozehřejeme na 180°C a těsně před vložením rohlíků do trouby je pomažeme druhou půlkou rozšlehaného vajíčka a posypeme mákem. Pečeme asi 10-12 minut. Po vytáhnutí z trouby přendáme rohlíčky na mřížku a necháme vychladnout.



2 komentáře: