30. září 2013

Rohlíky a housky

Už je tomu víc než dva roky, kdy jsem poznala kouzlo domácí pekárny. A s ní přišlo taky poznání, že "domácí" je prostě lepší. A to platí nejen o pečivu, ale o všem, co se dá zdravěji a mnohdy také levněji připravit doma. A rohlíky jsou jasným důkazem, že to tak je.


Suroviny:
250 ml vody
20 ml oleje
1 lžička cukru
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí

Postup:
Všechny suroviny vložíme do pekárny v pořadí, ve kterém jsou uvedené a zapneme program "těsto". Když nemáte pekárnu, tak poslouží robot anebo vařečka. Necháme chvíli nakynout, aby se s těstem lépe pracovalo, tak 20 minut bude stačit. A motáme rohlíky, pleteme housky či jiné tvary, které nás napadnou. Dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme třeba utěrkou a necháme kynout. Nakynuté rohlíky orosíme vodou z rozprašovače a posypeme třeba mákem, sezamovými zrníčky, kmínem a hrubou solí, nebo necháme jen tak. Potom je dáme do trouby vyhřáté na 180°C na 10 - 12 minut. Hlídáme, protože každá trouba peče jinak a ihned po upečení přendáme na mřížku, kde necháme vychladnout.

rohlíky


housky



Žádné komentáře:

Okomentovat