Suroviny:
850 g masa (vepřové, kuřecí, krůtí...)
250 ml ledové vody
20 g pragandy (řeznická sůl)
Postup:
Maso nakrájíme na malé kousky (asi 1,5 - 2 cm), přidáme ledovou vodu a pragandu (může se dát i obyčejná sůl, šunka jen nebude mít růžovou barvu, ale takovou našedlou, na chuť to však nemá vliv) a mícháme, dokud nepovolí svalovina. Ručně to je makačka, ale taky se dá. Nejlepší je dát do robota na pomalý chod, já dávám do pekárny na program hnětení. Stačí 20 - 30 minut míchání. Nesmí se však začít dělat bílá pěna, v tom případě s mícháním přestaneme a chvíli počkáme. Hotovou směs necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici, lepší bude určitě přes noc, ale já vařím většinou hned a šunka je pěkná a chutná.
Hotovou směs přendáme do formy na šunku (šunkovaru), pokud nemáte šunkovar, tak bohatě stačí tlačenkový sáček. V hrnci rozehřejeme vodu na 80-90°C a šunkovar tam vložíme tak, aby byl ponořený. Při teplotě 75-80°C vaříme 90 minut. Hotová šunka by se měla nechat nejprve vychladnout a potom konzumovat, no ale kdo by odolal, že? :-) V ledničce vydrží prý až 5 dní, ale tomu nevěřím, protože jak už jsem psala, je hned fuč. Dobrou chuť.
kuřecí šunka z šunkovaru
kuřecí šunka z tlačenkového sáčku
vepřová šunka z tlačenkového sáčku

Žádné komentáře:
Okomentovat